Az újrafelhasználáshoz nyúlt az a portugál művész, Bordalo II, aki óriási állatokat formáz meg szemétből – ezzel hívva fel a figyelmet a levegő és a környezet folyamatos szennyezésére.

A portugál tehetség figuratív motívumokat talál ki, majd azokat nem megfesti vagy lerajzolja, hanem élénk színű szemetek után kutat a városban és a szemétlerakókban egyaránt, hogy aztán műalkotássá rakja őket össze. Olyan ez, mintha valami nagy, gigantikus lego szobor lenne, csak ő nagyban játszik, szemétből dolgozik, és a megmozdulással szeretne minket figyelmeztetni arra – tennünk kell a szemétkupacok és a légszennyezettség ellen.

A fiatalember urbanista városdekoratőr és szórakoztató művész egyben. Szemét alkotásait a következők szerint hozza létre: először rögzíti a fa formát, erre pedig felfúrja, drótozza a talált üléseket, autó kerekeket, raklapot vagy éppen olajos hordót. Sajnos a szemét mennyisége kimeríthetetlen, a művészt viszont inspirálja az újra felhasználás, a tudat, hogy valamiből, ami a szemétkupac tetején rozsdásodott trendi és mindenki által elfogadott művészeti alkotás hozható létre. A művek egyfajta kritikát is megfogalmaznak, hiszen szép dolgokat látunk az alkotásokra nézve, sokszor anélkül, hogy észrevennénk, szemét lapul mögöttük.

Print Friendly