A nap, amikor Európa szerte megáll a forgalom

Hagyd otthon az autódat, és gyalogolj, vagy pattanj fel a biciklidre, szállj buszra, villamosra! – ezt szeretnék elérni az Európai Mobilitási Hét szervezői a kontinens minden országában. Az akciót tizenhat éve mindig ugyanazon a héten, szeptember 16-tól 22-ig rendezik, és azt is igyekeznek elérni, hogy a fő attrakció, az Autómentes Nap mindenhol a programsorozat végén, 22-én legyen.

 

Az eseménnyel a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést szeretnék népszerűsíteni, vagyis a korszerű tömegközlekedést, a kerékpározást és a gyaloglást. Nagy hangsúlyt kap majd a tiszta, közösségi és intelligens mobilitás, valamint a tisztább közlekedési módok fontossága. Az Európai Mobilitási Hét egyik főszereplője – érthető módon – a BKK lesz, amely amellett, hogy a figyelmünkbe ajánlja a közösségi közlekedést, mint lehetséges alternatívát, bemutatja a fővárosi tömegközlekedés jövőjéről szóló terveket, amelyek középpontjában akár a levegőtisztaság is állhat.

Biztosan szó lesz a rendezvényeken arról, hogy szeretnék, ha a biciklisták aránya Budapesten a jelenlegi 2,4 százalékhoz képest 2030-ra elérné a 10 százalékot. A tervek szerint az összes megyeszékhelyen közbringa rendszerek épülnek majd, és a kormány a Magyar Kerékpárosklubbal közösen tavasszal újraindítja a népszerű „Bringázz a munkába” kampányt.

Tapolcán mindjárt nem is egy autómentes napot kérnek a helybéliektől, hanem egy egész hetet. Akik leadják a forgalmijukat a városi moziban, azok nem csak a környezetet óvják, hanem értékes ajándékot is kaphatnak. Kecskeméten az autómentes nap alkalmából lezárt utcákon bicikliversenyt, majd utána kerékpáros felvonulást tartanak. Budapest XII. kerületében ki lehet majd próbálni az elektromos bringákat, de ha valaki ragaszkodik a régihez, akkor annak megtanítják a szakemberek, hogyan lehet a rozsdás drótszamárból házilag csillogó paripát varázsolni. Szombathelyen pedig az új kerékpárút átadásával teszik még emlékezetesebbé az idei mobilitási hetet.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, tavaly már több mint kétszáz település vett részt benne, amivel hazánk – közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett. A programokhoz a kezdő napig, vagyis szeptember 16-ig csatlakozhatnak hivatalosan az önkormányzatok, amennyiben elfogadják az esemény Kartáját és regisztráltak a nemzetközi honlapon (bővebb információ a részvételi feltételekről: http://emh.kormany.hu/reszveteli-feltetelek). Arról, hogy mely település milyen programmal veszi ki a részét az Európai Mobilitási Hétből, az esemény magyar Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

 

Szerzők: Bocskay Zsolt és Farkas Máté

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.