A környezetszennyezés megelőzése 4 lépésben

A szmog manapság elsötétíti a városokat az egész világon és a levegő, amit belélegzünk egyre szennyezettebb porral és szén-monoxiddal. A szennyező anyagok veszélyesek az emberekre és a környezetre is egyaránt, ezért a környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kell, hogy kapjon. Vajon te magad hogyan tehetsz azért, hogy tisztább legyen a levegő? Meglepődnél ha tudnád mennyit segíthetsz. Nézd meg az első lépést, amivel hozzájárulhatsz a légszennyezés csökkentéséhez.

 

Első lépés: Védd a környezeted, gondold újra közlekedésed!

1.Az autós kultúra okozta környezeti hatások

Környezetkímélő közösségi közlekedésAz ipari gyárak működése az elsődleges oka a légkör szennyezettségének, de az autók okozta szennyezés a következő a listán. A járművek és utak gyártása, az üzemanyag előállítása és kibocsátása szintén szerepet játszik ebben. A legtöbb város úgy lett felépítve, hogy az autók használata elengedhetetlen tényezővé vált, így nagyon nehéz lehet megtalálni a megoldást erre a problémára. Azonban mindegy, hogy hol élsz, találhatsz más módot is a közlekedésre az autókon kívül.

Javaslatunk

 • Nem kell teljesen lemondanod az autózásról, de használhatod ritkábban a járművedet a környezetszennyezés megelőzésének érdekében. Például, ahelyett hogy minden nap mennél vásárolni, menj hetente vagy másfél hetente, viszont akkor szerezz be mindenből elegendő mennyiséget.
 • Oszd meg másokkal járművedet vagy csatlakozz te a többiekhez, így is csökkentve az autók számát az utakon.

 

 

2.Használj buszt, metrót, villamost.

Ha Budapesten élsz bizonyára már utaztál már a BKV-val, de a nagyobb városokon kívül is adott ez a lehetőség. Ismerd meg lakóhelyed busz-, és villamosjáratait és legalább heti egyszer használd ezeket az autód helyett. Azonban ha teheted, menj tömegközlekedési eszközökkel, amilyen gyakran csak tudsz, és csak akkor vedd elő az autód, ha nincs más lehetőséged.

 

Javaslatunk

 • Nagyok sok előnye van annak ha buszt vagy villamost használsz mindennapi teendőid elintézéséhez. Amellett hogy csökkented a környezetszennyezést, marad időd olvasni, keresztrejtvényt fejteni, vagy nézni az embereket. A tömegközlekedés biztonságosabb és stresszmentes, mivel nem ülsz a volán mögött a forgalomban.

 

3. A környezettudatos életmód érdekében biciklizz vagy sétálj.


Sokkal jobb, ha önerőből jutsz el célállomásig. Gyalog is elmehetsz olyan helyekre, amelyek autóval pár percre vannak tőled, és ha van fölösleges időd, messzebbre is merészkedhetsz. Ha elég szerencsés vagy és olyan helyen élsz, ahol a kerékpárutak megfelelően ki vannak építve, használd őket. A városokban kialakuló nagy forgalmi dugók miatt a bicikli lehet a leggyorsabb közlekedési eszköz. Budapesten például nagy népszerűségnek örvend a Bubi , amit 30 percig ingyen használhatsz, ha van BKK jegyed vagy bérleted.

Bubi dokkoló

4. Ha vezetsz, tartsd karban járművedet.

Győződj meg arról, hogy járműved szén-monoxid kibocsájtása az előírásnak megfelelő. Ezzel is hozzájárulhatsz a környezetszennyezés megelőzéséhez. Íme néhány ötlet, amit megtehetsz annak érdekében, hogy az autód a lehető legkevésbé szennyezze a levegőt.


Javaslatunk

 • Használj energiatakarékos motorolajat.
 • Tankolj korán reggel vagy késő este amikor hideg van, ilyenkor ugyanis minimális az üzemanyag párolgása.
 • Ügyelj hogy a benzin ne folyjon mellé, amikor tankolsz.
 • Ellenőrizd, hogy gépkocsid kerekeiben megfelelő e a légnyomás. Így a legjobb az autód teljesítménye és fogyasztása is.

 

Második lépés: Változtass vásárlási szokásaidon!

 

1. Környezetvédelem otthon – Készítsd magad!

Ha te magad készíted el ételeidet nyers hozzávalókból, hozzájárulhatsz a légszennyezés csökkentéséhez. Ennek az az oka, hogy a tömeggyártás, a csomagolások és a hajókon érkező termékek, melyekhez könnyen hozzájuthatnak a fogyasztók, mind, mind felelősek a levegőt szennyező ipari kibocsátásokért. Nézz körül otthon, és keress olyan termékeket, melyeket te magad is előállíthatsz, ahelyett, hogy megvásárolod azokat. Íme néhány ötlet:

 

Javaslatunk

 • Az étel, természetesen az igazi! Ha hajlamos vagy arra, hogy sok előre csomagolt ennivalót vásárolj, ez egy remek kiindulópont lehet. Elhagyni a félkész-, készételeket és helyettük nyers hozzávalókból készíteni ízletes fogásokat sokkal egészségesebb és környezetkímélőbb. Például, ha szereted a spagettit, készítsd el a szószt friss paradicsomból és fokhagymából és hagyd a boltban az előre elkészített verziót. Sőt, ha szeretnél, még tésztát is gyúrhatsz!
 • Tudtad, hogy kikeverheted saját háztartási tisztítószereidet? Ahelyett, hogy mosogatószert, mosószert vagy fürdőszobai tisztítószert vennél a boltban, használj saját készítésű nem toxikus összetevőket. Az így kapott környezetbarát termékeket tárold üvegcsékben.
 • Ugyanez a helyzet a házi készítésű samponnal, fogkrémmel, dezodorral és ajakápolóval is.
 • Saját ruhákat varrni már egy kicsit trükkösebb dolog, de ha érzel elég ambíciót és szeretnéd megpróbálni, akkor kezdd az alapoknál, vagyis az ingekkel és nadrágokkal. Ha nem vagy a varrás nagymestere, akkor a 2017-re szóló 10 megoldási javaslatunk között megtalálhatod, hol tudsz újrahasznosított ruhát vásárolni.
 • Ha szeretnél “főállású készítő” lenni, mélyedj el az önellátó háztartás vezetésének művészetében. Nemsokára a spagetti szószhoz szükséges paradicsomot és fokhagymát is magad fogod termeszteni.

2. Vásárolj helyben

Ha valamit mégis meg kell venned a boltban, próbálj olyan termékeket keresni, amelyek lakóhelyed közelében készülnek. Bizonyára több szerencsével jársz, ha egy helyi tulajdonú boltba mész a szupermarketek helyett, melyek általában hosszú szállítást követően kapják meg portékájukat, ezzel nagyban hozzájárulva a légszennyezéshez. Íme néhány tipp a helyi vásárláshoz:

 

Javaslatunk

 • Vásárolj termelői piacokon. Ez a legjobb módja annak, hogy helyben termelt és értékesített ételt vásárolj.
 • Ellenőrizd a ruhák címkéit. Próbálj olyan darabokat választani, melyeket lakóhelyedhez közel gyártottak. Ha ez a lehetőség nem adott, akkor a használt ruhák vásárlása is egy nagyszerű módja a fogyasztás csökkentésének.

 

3. Környezetbarát csomagolóanyagok előnyben.

Környezetbarát csomagolás jelzésA csomagoláshoz használt műanyag fólia és karton előállításának módszerei is negatívan befolyásolják a levegő minőségét. Mindegy mit vásárolsz, a lényeg a kevés csomagolás. Például, ahelyett, hogy egyenként csomagolt müzli szeleteket veszel, szerezz be egy nagyobb kiszerelésű gabonapelyhet és csinálj saját müzli szeletet. Egy másik lehetőség az újrahasznosítható csomagolású termék választása.


Javaslatunk

 • Vigyél magaddal bevásárló szatyrot, ahelyett, hogy ott vásárolnál papír vagy műanyag zacskót.
 • Vásárolj kimérhető élelmiszert az egyenként csomagoltak helyett.
 • Inkább kevesebb, friss terméket vegyél és hanyagold a konzervált vagy fagyasztott árucikkeket.

 

4. Újrafelhasználni, újrahasznosítani és komposztálni.

A háztartási hulladék hatékony kezelése szintén egy jó módja a környezetszennyezés csökkentésének. Az újrafelhasználás, újrahasznosítás és komposztálás nagy hatással lehetnek a kimenő szemétre, ami azt jelenti, hogy kevesebb hulladék megy a szemétlerakókba, amelyek komoly légszennyező források.

 

Javaslatunk

 • Próbálj meg üvegben tárolt termékeket venni, így újra és újra tárolhatsz majd bennük valamit. A műanyag is újrahasznosítható, de vigyáznod kell, mert ha túl sokáig tárolsz benne ételt, akkor a vegyszerek idővel kioldódhatnak.
 • Hasznosíts újra műanyagot, papírt, alumíniumot és más újrahasznosítható anyagot a városod lehetőségeihez mérten, pl.: gyűjts külön a használt sütőolajat, és add le a legközelebbi MOL kúton vagy hulladékudvarban, ezzel megelőzve a dugulást és, hogy a szennyvízcsatornába jusson a hulladék.
 • Készíts komposztot a kertedben, amelybe beledobhatod a zöldségek héját és más élelmiszer maradékot. Néhány hónap után termékeny, fekete komposzt lesz belőle, amit felhasználhatsz kerted gondozásához

 

 

5. Használj környezetbarát termékeket –  festékeket és tisztítószereket -, amikor csak lehetséges!

Az ilyen anyagok és vegyületek kevesebb szmog-termelő részecskét bocsátanak ki és a légzésre is jótékony hatással vannak.

 

Javaslatunk

 • Kövesd a gyártók használati utasításait és zárd megfelelően a tisztítószerek, festékek és egyéb vegyszerek tárolóit.

 

Harmadik lépés: Őrizd meg az energiát

 

1. Éljen a környezettudatos életmód – kevesebb energiahasználat!

Energiamegtakarítás logó

Már milliószor hallhattad: kapcsold le a lámpát, amikor kimész  szobából, és ne hagyd bekapcsolva a TV-t egész napra! Ezek az apróságok sokkal fontosabbak, mint valaha, ugyanis ezekkel is csökkenthető a légszennyezés, mivel a lámpákat és készülékeket működtető villamos energia kibocsátás-termelő kőolaj és földgáz feldolgozó üzemekben jön létre, melyek igen komoly környezetszennyező hatásokat eredményeznek. Íme néhány ötlet, hogyan csökkentsd napi rendszerességgel a háztartásod energiafelhasználását.

 

 

 

Javaslatunk

 • Használd ki a természetes fényt. Ablak közelében alakítsd ki a munkára vagy tanulásra szánt teret, így  egész nap  lesz elegendő fény és nem kell felkapcsolnod a villanyt. Ahelyett, hogy estére kivilágítod az egész házat, inkább jelölj ki egy “világos szobát”. A család pedig szétszóródás helyett összegyűlhet a legvilágosabb szobában olvasni, tanulni vagy filmet nézni.
 • Húzd ki a konnektorból a használaton kívüli készülékeket. Ez a nagy és kicsi készülékekre is vonatkozik, úgy, mint – televízió, számítógép, kenyérpirító, kávéfőző, stb. Még egy bedugva maradt telefontöltő is elpocsékolja az energiát.
 • Cseréld le nagy, elavult készülékeidet energiatakarékos, környezetbarát termékekre.
 • Használj olyan villamos energiát, amely alacsonyan vagy egyáltalán nem szennyező létesítményből származik. Mérd fel a lakóhelyeden elérhető lehetőségeket.

 

2. Gondold újra fűtési és hűtési szokásaidat!

 

Ahelyett, hogy fűtést vagy légkondícionálót használnál, próbáld meg hozzászoktatni a tested a különböző évszakok hőmérsékleteihez. Megváltoztatni a levegő hőmérsékletét nagy energiafogyasztást igényel, szóval inkább vedd elő a legyezőket és a meleg pulóvereket, hogy a termosztát helyett ezek segítsenek szembeszállni az időjárás viszontagságaival.

 

Javaslatunk

 • Amikor dolgozol vagy hétvégén kirándulni mész, bizonyosodj meg róla, hogy lekapcsoltad a termosztátot, így az nem hűti vagy melegíti majd a levegőt, amíg távol vagy.

 

 

3. Ne használj sok meleg vizet zuhanyzáshoz vagy fürdőzéshez!

A víz felmelegítése rengeteg energiát igényel, tehát figyelj oda arra, mennyi meleg vizet használsz el. Kezdetnek csökkentheted a zuhanyzásra szánt időt és kihagyhatod a fürdőzéseket, mivel mindkét tevékenység bőséges mennyiségű meleg vizet igényel.

 

Javaslatunk

 • Állítsd vízmelegítődet 49 celsius fokra, így a víz sosem melegszik túl.

Negyedik lépés: Ásd bele magad!

 

1. A környezetvédelem fontossága – Tanulj a levegőszennyezésről.

A különböző régiók eltérő légszennyezési kérdésekkel néznek szembe. Lehet, hogy egy közeli gyár szennyezi városod levegőjét, vagy talán a helyi szemétlerakó telep a fő bűnös. Azért, hogy megértsd, hogyan tudsz a legjobban fellépni lakóhelyed légszennyezése ellen, nézz utána, melyek lehetnek a főbb források.

 

Javaslatunk

 • Keresgélj az interneten, olvass újságot és kérdezz. Ha iskolába jársz, akkor a tanárok megmutathatják neked a helyes irányt.
 • A probléma elkendőzése helyett kezdj el beszélgetni a környezetedben élőkkel a környezetvédelem fontosságáról és a légszennyezésről. A kérdés megvitatása olyan nagyszerű ötletekhez és cselekedetekhez vezethet, amelyekre magadtól nem is gondoltál volna.

2.Ültess fákat!

facsemeték ültetéseA fák csökkentik a légszennyezést, és az ültetésük az egyik legkonkrétabb, legkielégítőbb lépés, amit megtehetsz a levegő minőségének javításáért, egyúttal a környezetvédelemért. A fák oxigént bocsátanak ki és elnyelik a szén-dioxidot, amit táplálékká alakítanak. Nézz utána milyen típusú fákat érdemes ültetni a városodban és tedd meg a szükséges lépéseket.

 

 

 

Javaslatunk

 • Sok város foglalkozik fák ültetésével. Járj utána, a te lakóhelyeden van e ilyen lehetőség.

3. Csatlakozz egy légszennyezés ellen harcoló csoporthoz!

Az egyének mindennapi életük során tehetnek lépéseket a környezetszennyezés ellen, de a végső megoldás magában foglalja az ipari kibocsátásra vonatkozó kormányzati politikák megváltoztatását. Ha szeretnél fellépni a légszennyezés ellen, úgy csatlakozz bátran egy szervezethez, amelynek pontosan ez a célja. Így megszerezheted a szükséges tudást és tapasztalatokat, amelyek segítenek elérni lakóhelyeden a levegőszennyezés tartós csökkenését. Magyarországon a Levegő Munkacsoport a legnépszerűbb.
A cikk forrását a Wikihow biztosította

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.