A fenntartható fejlődés, mint az egyén felelőssége

Gondolkodjunk el egy kicsit. Ha egy állat vagy növény képes pusztán a jelenlétével alakítani a természetet, akkor az ember mire lehet képes? Te vajon hogyan befolyásolod tevékenységeddel, hozzáállásoddal a környezetedet? Hogyan gondolkodsz erről? A mának élsz, vagy mersz foglalkozni a jövővel, a jövő nemzedékeinek lehetőségeivel? Vajon, ami neked most természetes, 20-40 év múlva is az lehet? Fenntartható-e a fejlődés, ha egyéni értékeink felül akarják írni a természet egyensúlyát. A környezetvédelem soha nem válhat elcsépelt témává és nem veszíthet jelentőségéből pusztán azért, mert nem szembesülünk mindennapi rutinunk során világméretű katasztrófákkal.

 


A fenntartható fejlődés fogalma


fenntartható fejlődésA fenntartható fejlődés, mint kifejezés már több, mint 30 éve beépülni igyekszik a köztudatba. Tulajdonképpen olyan fejlődésről beszélünk, amely úgy elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy közben nem fosztja meg a jövő nemzedékeit saját szükségleteik kielégítésének lehetőségétől. A fenntarthatóság elérésének érdekében nem kell abszolút korlátoznunk jóléti társadalmaink szükségleteit, csupán optimalizálnunk kell anyag- és energiafogyasztásunkat, valamint a lehető legminimálisabbra kell csökkentenünk hulladékképzésünket és a környezetszennyezést. Ahhoz, hogy ez az ideális állapot létrejöhessen, a környezet megőrzését kell alapul vennünk, továbbá a gazdaságot kell eszközként használnunk, hogy társadalmaink saját maguk számára megteremthessék a mindenkori, a nemzeti sajátosságoknak, identitásoknak megfelelő jólétet. A környezetvédelem globális feladat, viszont lebontva az egyénre a leginkább kezelhető módon működhet. Az egyén felelőssége óriási, és aktív részvétele nélkül ez a globális feladatkezelés sem olyan hatékony. Az egyén felelősségtudatának és környezetvédelmi tudatosságának az egyre magasa

bb szintre való emelése teszi lehetővé, hogy a fenntartható fejlődés ne csak egy fogalom vagy egy definíció legyen, hanem a gyakorlat maga. Amint megértjük, hogy milyen elképesztő jelentősége van a természet egyensúlya megőrzésének, onnantól kezdve válhat szokásunkká együtt lélegezni vele, és egy emberibb, fenntartható életmód lehetősége nyílik meg előttünk. Ez egy olyan életmód, amely során megpróbáljuk csökkenteni a Föld természeti erőforrásainak felhasználását nemcsak egyéni, de társadalmi szinten is.
Most nézzük meg a fenntartható fejlődést és életmódot a gyakorlatban, és tudatosítsunk néhány dolgot, melyet mi magunk is megtehetünk a fenntarthatóság érdekében!

 

  • Európában közel 260 millió lakossági hulladék termelődik. Vásárolhatsz környezetbarát csomagolású termékeket és gyűjtheted szelektíven a hulladékot, ezzel segítve az újrahasznosítást.
  • A nem szezonális élelmiszerek hosszú hajó- vagy repülőút árán kerülnek az asztalunkra. A szezonális, helyi, bio élelmiszerek vásárlásával csökkentheted a szállítóeszközök okozta környezetszennyezést.
  • Az elektronikai eszközök gyártásához ritkaföldfémek szükségesek. Csökkentheted bányászatukat azzal, ha régi elektronikai eszközeidet összegyűjtöd újrahasznosításra.
  • Repülőgép helyett válaszhatod a vonattal való utazást, így megkímélheted a környezetet a repülőgépek magas CO2 kibocsátásától.
  • Ha készenléti üzemmódban hagyod elektronikai eszközeidet, azok a háztartási energia 10%-át pazarolják el. Ha kikapcsolod ezeket az eszközöket nemcsak pénzt takaríthatsz meg, de csökkentheted a CO2 kibocsátást is.
  • Ha teheted autód helyett válassz tömegközlekedési eszközöket, biciklit, vagy akár sétálhatsz is.
  • Sok kozmetikumot állatokon tesztelnek, mielőtt a polcokra kerülnének. Ha teheted, válassz olyan terméket, amelyet nem állatokon teszteltek, valamint nem tartalmaz állati eredetű anyagokat.

    Cikkünk forrásai a nautilusklaszter és a kornyezetvaltozas.lapunk.hu voltak.

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.