Az építőipar halad a korral, egyre több cég tervez 3D printerrel készíthető házakat. A vállalkozások próbálnak megoldást találni bolygónk központi problémáira – a túlzsúfoltságra és a magas ingatlan árakra.

Egy WinSun nevű kínai cég már egy éve olyan 3D printert épített, mely 10 normál méretű lakóházat tud ‘felhúzni’ 24 óra alatt. A gyors, de stabil építményeknek a gyors nyomtathatóságukon túl van még egy jó tulajdonságuk – egy ház összesen 1,5 millió forintba kerül. Kedvezőbb, mint tégla vagy fa társai, nemde? Az új technológia gazdasági és környezettudatos szempontból is érdekes megoldásnak bizonyul. Az óriás nyomtató cementet és építési törmeléket kever össze, hogy abból építse szintről szintre a házakat.

A kínai konkurens cégek is felfigyeltek a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekre. A Zhuoda Group egy olyan 3D printerrel nyomtatott, blokkokból összerakható házat dobott a piacra, ami egy 9-es erősségű földrengést is kibír. Ha ez nem lenne elég, a cég által gyártott házak korrózió-, víz- és tűzálló anyaguknak köszönhetően biztosan népszerűek lesznek.

3d-hazak

Amerikában is egyre népszerűbb a 3D technológia – Minnesotában egy igazi mini kastélyt építettek a nyomtatóval. Andrey Rudenko megmutatta, hogy nem csak gyorsan építhető, kocka házakat lehet alkotni a 3D megoldással, de fél év alatt fel lehet húzni egy kisebb palotát is.

world-first-3d-printed-concrete-castle-1

Forrás: BBC

Print Friendly