2017 magyar „Klímasztárjai”

Negyedik alkalommal hirdette meg az Éghajlatvédelmi Szövetség „KlímaSztár” programját, melynek keretében a klímaváltozás problémájára megvalósított közösségi megoldásokat ismerték el neves szakértők. Idén öt pályázó kezdeményezését díjazta a zsűri: Egyházasfalu, Kunsziget, Őriszentpéter és Szekszárd települése mellett Wekerletelep közössége részesült elismerésben.

A pályamunkákat elbírálásában közreműködött a támogató Földművelésügyi Minisztérium, az NFM Klímapolitikai Főosztályának képviselője, két fő a 2015-ben díjazott közösségek részéről és Laki György kajárpéci polgármester, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke.

A zsűri nevében az értékelést Rózsahegyi Péter mutatta be, aki a 2015-ben díjazott Rákosligetet képviselte a zsűriben: „A díjazott pályázatok mindegyikére jellemző, hogy a helyi társadalmi részvétel nemcsak egy megvalósult fejlesztés kötelezően megvalósítandó eleme. A települési közösségi megoldásokban a helyben lakók nemcsak passzív élvezői a megvalósult fejlesztéseknek, hanem azokban maguk is aktívan részt vettek.”

Hozzátette: „A mostani pályázatok többsége arra is jó példát ad, hogy szerényebb finanszírozással is lehetnek életképesek a helyi adottságokat jól felhasználó, innovatív kezdeményezések, ha valóban az érintett közösségek együttműködésében hajtják végre.”

Az Éghajlatvédelmi Szövetség egyik legfontosabb alapvetése, hogy a helyi folyamatoknak, fejlesztéseknek megkerülhetetlen szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Az öt díjazott egyaránt olyan követhető mintát állít más települések elé, melyek valódi helyi megoldások a változás folyamatában, legyen szó az alkalmazkodásról és-vagy a szén-dioxid kibocsátásának a csökkentéséről.

A nyertes pályázatok részleteiről itt tájékozódhatsz.

Idén öt helyi közösség érdemelte ki a „Klímasztár” díjat

Forrás: Greenfo.hu

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.