A karácsony az egyik legszebb időszaka az évnek, de egyben a leginkább pazarló is. Magyarországi felmérések nincsenek, de a brit Love Food Hate Waste csapata azt állapította meg, hogy porciókban mérve a britek 2 millió pulykát, 5 millió karácsonyi pudingot és 74 millió pitét (mince pie) dobnak ki. És a környezetet károsító szokások itt még nem állnak meg: a karácsonyfák, a csomagolópapírok, üdvözlő kártyák is a szemétben végzik előbb vagy utóbb. Legyen zöldebb a következő éved!

Egy-egy új szokást sokkal könnyebb úgy elkezdeni, ha időben is köthetjük valamihez. Az újévi fogalmakat legtöbbször azért hozzuk, mert a karácsonyi pihés közben rájövünk, hogy változtatni szeretnék valamilyen szokásunkon. Mi összeszedtük, mik lehetnének a leghasznosabb fogadalmak 2016-ra:

 

HÚSMENTES HÉTFŐK

Heti egy nap hús nélkül, és lassul a felmelegedés. Ugye, hogy megéri? Hazánkban is egyre többen tartják a húsmentes hétfőt, a 10 éves nemzetközi mozgalom a túlzott húsfogyasztás egészségi, környezeti hatásairól, a tudatos választásról, felelősségünkről szól. Természetesen senki nem mondja, hogy mostantól nem ehetsz soha – a hús fontos táplálék. Értékes fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, sok vasat tartalmaz. De a jóból is megárt a sok. ha ritkábban és kevesebb húst eszünk, akkor több pénzünk marad megfelelő tápértékű húst, zöldséget, gyümölcsöt vásárolni. A változatos, egészséges, friss alapanyagokból összeállított menühöz kevesebb alapanyag is elég. Heti egy nap hús nélkül – nemcsak neked, a Földnek is nagy megkönnyebbülés! Az állattenyésztésnek nagy a karbon lábnyoma: több felmelegedést okozó üvegházgázt termel, mint a növénytermesztés. További információk a húsmentes hétfő honlapján

husmentes-hetfo

 

MINIMALIZÁLNI AZ ÉTELHULLADÉKOT

Évente hazánkban 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik hazánkban. Egyre több szervezet próbál fellépni a hihetetlen tempóban termelt hulladék, és ezen belül is az élelmiszerhulladék ellen, de a kezdeményezések mellett szükség van az egyéni elköteleződésre is. A hazánkban megvásárolt élelmiszerek 30%-a a kukában landol. A háztartási ételhulladék minimalizáláshoz meg kell tanulnunk a helyes tárolás, optimális felhasználás és az esetleges maradék kezelésének szabályait is

Éttermi ételhulladék: Az ételhulladék tekintetében a cél minden esetben a körforgásban tartás, az újrahasználat kell, hogy legyen. A konyhai ételmaradékot a mai magyar szabályozás nem engedi, hogy újra fogyaszthassuk, hiszen ha egyszer már tálalták, felszolgálták az adott ételt, akkor az már bármivel szennyeződhetett, fertőződhetett – így azt már nem lehet forgalomba hozni, esetleg ételosztóknak továbbadni. Vagyis ami visszakerül a konyhába, az mindenképp hulladék lesz.

A legtöbb vendéglátóhely az ételhulladékát jól zárható hordókban gyűjti, majd meghatározott időszakonként elszállíttatja olyan környezetvédelmi cégekkel, akik szakszerűen biztosítják a konyhai begyűjtést, majd az elszállítást követően az újrafelhasználás útjára léphet a rántott hús és a sült krumpli. A begyűjtött ételhulladék feldolgozásával leginkább biogáz elállításhoz szükséges alapanyagot állítanak elő.

etelhulladek

 

HASZNÁLT SÜTŐOLAJ

Az ünnepi készülésben rengeteget sütünk-főzünk. A rántott halhoz, rántott krumplihoz, és megannyi ételhez forró olajat használunk. A használt sütőolajat egyre több háztartásban helyesen és gondosan gyűjtik. Nem öntik a lefolyóba vagy a WC-be, ezzel megmérgezve a vizeinket vagy a talajt. Azonban sok háztartás megfeledkezik arról, hogy a befőttes üvegbe gyűjtött használt étolajat leadja. Évente 50 000 tonna étolajat használunk fel hazánkban, ebből mindössze 156 tonna kerül vissza a MOL kutakra. Te is gyűjtögeted a használt sütőolajadat odahaza? Eljött az idő, hogy elváljatok egymástól. Nézz körül otthon, a használt étolajat elviheted a legközelebbi MOL-kutak vagy Biofilter Zrt. telephelyek egyikére, de akár egy lakossági holladékudvarra is. Hogy mi történik a használt sütőolajjal a leadást követően? Begyűjti és kezeli a Biofilter Zrt, hogy utána biodízelt állítsanak elő belőle.

Éttermi használt sütőolaj: A használt sütőolaj gondos gyűjtése egy felelős konyha alapvető lépése kell, hogy legyen. Ezért a hulladékért a környezetvédelmi cégek többsége mégtérítést is biztosít. A környezetvédelmi cég esetében a szakszerű begyűjtés és kezelés után a használt zsiradékból biodízel készül, az igény pedig egyre nő az alapanyag iránt.

hasznalt-sutoolaj

 

AZOK A GYORSAN PENÉSZEDŐ GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK

Ha az élelmiszert túl sokáig raktározzák, megpenészedik. Ezt sajnos a legtöbben tudjuk – ki ne felejtett volna már a zacskóban epret, vagy narancsot, amit hetekkel később, egészen félelmetes állapot talált meg. A gyümölcsök és zöldségek esetében az a legjobb, ha csak annyit veszünk belőlük, amennyit biztosan meg tudunk enni 2-3 napon belül. A boltban érdemes megnézni, hogy mennyire friss. Ha már ott puha, vagy foltos, akkor valószínűleg sokkal hamarabb fog megromlani, mint frissebb társai. Ha mégis túl sokat vásároltunk a zöldségesnél, egyszerűen fagyasszuk le a felesleget – turmixba, sütibe tökéletes lesz. Hogy mit tegyünk a penészes élelmiszerrel, arról itt olvashatunk bővebben.

fagyasztott-gyumolcsok

 

KEVESEBB MŰANYAGOT

A műanyag ételtároló edények lehet, hogy elsőre roppant praktikusnak tűnnek, viszont hagyományos üveg vagy fém társaik sokkal higiénikusabbak és egészségesebbek. Arról nem is beszélve, hogy egy átlagos műanyag edény hamar elszíneződik, deformálódik, így a legjobb esetben is pár évig bírja a strapát. Közben mi pedig izgulhatunk, hogy mi oldódik ki belőle melegítés, mosogatás során. Itt jegyeznénk meg, hogy ha már műanyag dobozban tárolunk, semmiképp ne tegyük be a mikróba. Használjunk erre tányért, üvegedényt.

tarolo-doboz

 

 

 

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.