Mi lesz veled biodízel?

A bioüzemanyagok, ezen belül is a biodízel felhasználása az elmúlt időszakban egyre népszerűbb témává vált, hiszen az EU nemrég visszavonta, hogy 2020-ig uniós szinten 10%-ra növelje átlagosan a bio arányt a közlekedési üzemanyagokban. Jelenleg hazánkban 4,8%-on van szabályozva a bekeverési arány. Arról, hogy a jövőben milyen ütemmel fog tovább nőni a biodízel aránya, és jelenleg milyen folyamatok állnak a háttérben, a témában jártas szakembereket kérdeztük.

 

Mi is az a biodízel?

A biodízel előállításához elsődleges és másodlagos alapanyagokat is használnak: elsődleges alapanyagnak számít a repceolaj, amely a legnagyobb arányt képviseli a biodízel-mixben, de felhasználnak egyéb olajakat is, mint napraforgó és pálmaolaj. A másodlagos alapanyagok is egyre nagyobb arányt képviselnek a biodízelgyártásban, ilyen például a tisztított használt sütőolaj is.

A biodízelgyártáshoz felhasznált másodlagos alapanyagok aránya folyamatosan növekszik, hiszen a gyártók is rájöttek, hogy a hosszú távú működéshez elkerülhetetlen, hogy a fenntarthatóságot is számba vegyék.

biodiesel_foto

 

 

 

 

 

Forrás: Rossi Biofuel Zrt.

 

De hogy jön a képbe a használt sütőolaj?

A használt növényi olajat már évszázadokkal ezelőtt is használták üzemanyagnak. Valójában a legelső dízel motorokat kizárólag használt olajjal hajtották. A használt sütőolaj azért kerül második generációs bioüzemanyagként felhasználásra, mert a főzés után emberi fogyasztásra már nem alkalmas. Üzemanyagként történő újrahasznosításával viszont csökkenti a környezetterhelő kibocsátások arányát.

Használt sütőolaj első sorban vendéglátó egységekben, közkonyhákban vagy lakossági gyűjtés során keletkezik. Az összegyűlt hulladékot a megfelelő engedéllyel rendelkező cégek tudják elszállítani és feldolgozni. A használt sütőolaj egy jól kidolgozott technológiai eljárással biodízel alapanyagként hasznosítható. A folyamat szépsége és hasznossága, hogy a használt sütőolaj így garantáltan nem a csatornába vagy a vizeinkbe kerül, hanem 100%-ban újrahasznosul, segítve a megújuló energiák térnyerését, ezzel egyidejűleg pedig csökkenti a mezőgazdasági célra is felhasználható elsődleges alapanyagok biodízelben történő felhasználási arányát.

 

A másodlagos alapanyagok előnyei a bioüzemanyag felhasználásban:

  • nem járul hozzá az üvegházhatás erősödéséhez
  • nem veszélyezteti a táplálékláncot
  • nem okoz mezőgazdasági és földhasználati változásokat
  • alacsony a kéntartalma
  • a megfelelő technológia alkalmazásával könnyen felhasználható biodízelként

 

Hazánkban a piacvezetőnek számító Biofilter Környezetvédelmi Zrt. a begyűjtött használt sütőolaj 100 százalékából biodízel-alapanyagot biztosít. „A 2015-ben több mint 6 000 tonna begyűjtött használt sütőolaj  biodízel célú hasznosításának köszönhetően 14 000 tonna szén-dioxid terheléstől mentesítettük a környezetet.” – emeli ki Deák György a cég alapító-vezérigazgatója.

13021084029488Biofilter, Biohulladék, Hulladékfeldolgozás

 

 

 

 

 

Forrás: Biofilter Zrt., vs.hu

 

Hazai biodízelgyártás

A Komáromban működő ROSSI Biofuel Zrt. átlagosan évi 140-150 kilotonna biodízelt állít elő üzemében – mondta el Zombory Tibor, a cég Production managere.  Az eljárás lényege, hogy az alapolajokat metanol feleslegben, katalizátor hozzáadásával átészterezik, majd a benne maradt felesleges anyagoktól megtisztítják.

„A biodízelgyártásban nagy szerepe van a fenntarthatóságnak: gyártási folyamat során, amibe a termesztési folyamat is beleszámít, kevesebb a szén-dioxid kibocsátás, mint a gázolaj finomítása illetve a kőolaj kitermelése során. Ezeket a szén-dioxid megtakarítási számokat nekünk dokumentálnunk kell a fenntarthatósági rendszerünkben. Ez kezdődik azzal, hogy mi csak olyan alapanyagokat vehetünk át, ami bizonyíthatóan fenntartható, illetve ezeket az igazolásokat nekünk is tovább kell adni a vevőink felé. A kötelező szén-dioxid megtakarítási értékeket az Unió időről időre szigorítja, ezzel ösztönözve a lánc összes tagját (mezőgazdaság, sajtoló és biodízel gyártók), hogy auditáltan javítsa, fejlessze saját megtakarítási értékeit, illetve ennek megfelelően válassza ki beszállítói körét.” – tette hozzá Zombory Tibor.

 

Merre tovább?

Ma Magyarországon gyakorlatilag a teljes felhasználása, mint a dízelolaj bio-keverő komponense történik. Európa egyes országiban (pl. Ausztria) a biodízel tisztán üzemanyagként, B100-as néven is kapható, de Magyarországon egyelőre az európai uniós szabályozás értelmében 4,8% biodízelt keverhetnek a dízelhez.

A bioüzemanyagok és a másodlagos alapanyagok trendjeiről és jövőjéről a FAO (Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) által szervezett, 2016. június 21-24 között Budapesten megtartott Bioenergia héten (Bioenergy Week) is szó esett, ahol a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. is képviselte a hazai szektort.

A Bioenergia hét megnyitóján Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató helyettese és regionális képviselője hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság és élelmiszerellátás nem elválasztható az éghajlatváltozás és az energiaszektor kihívásaitól. „A bioenergia, ha megfelelően állítják elő, akár a vidékfejlesztés eszköze lehet, jövedelemforrást biztosítva az ott élőknek,” mondta. Ez egyúttal azt is jelenti, tette hozzá Rakhmanin, hogy egy integrált megoldás kell követnünk, ami az élelmiszert és az üzemanyagot egyszerre biztosítja. Európában már jelenleg is sok ország használja modern és fenntartható módon a biomassza-alapú energiát energiamixének szélesítésére és egyúttal üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentésére.

 

 

Forrás:

 

DM

Print Friendly

Hozzászólás

Your email address will not be published.